Олекса ЯРОСЛАВЦЕВ: Декілька тез, або На що варто звернути увагу у штучному конфлікті у Медіапрофспілці

yaa4 червня 2016 року Рада Незалежної медіапрофспілки провела засідання, на якому відсторонила Голову спілки, ніби то через порушення статуту організації.

Відповідно до статуту, це єдиний привід, через який можна позбавитися Голови. Пізніше пролунали заяви членів ревізійної комісії, що для Ради формальним приводом щодо відсторонення було необлікування (чи невірне облікування) 6.000 грн, витрачених на організаційну діяльність, але повернутих Юрієм Лукановим, коли з’ясувалася проблема.
Зауважу, керівництво Спілки не вважає за необхідне оприлюднити протокол засідання Ради, що, в свою чергу, унеможливлює надання оцінки діям членів Ради. Але, виходячі з того, що оприлюднено в заявах членів Ради та керівницва Спілки, можна зробити деякі висновки.

Висновок перший: фінансові помилки, які так чи інакше виникають у бухгалтерському обліку можуть виникнути через велику кількість причин. Але всі вони, як правило, свідчить про те, що організація веде діяльність. Порушення ж статуту, про яке наголошують члени Ради, у фінансовому плані може виникнути через нецільове використання коштів, а не через невчасне облікування витрат на службові відрядження.

Теза друга:
Члени Ради заявили, що в них з Головою спілки виявилися розбіжності в розумінні стратегії роботи організації.
Повноваження Голови НМПУ прописані у Статуті.
Зокрема:
– діє без доручення від імені Профспілки у відносинах із державними органами влади, приватними особами, підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності та об’єднаннями громадян як в Україні, так і за її межами;

Повноваження Ради НМПУ також прописані у Статуті. Але функції Ради НМПУ спрямовані суто на внутрішню організаційну роботу організації. Серед повноважень Ради є можливість «накласти вето на рішення Комітету, що суперечать цілям та завданням Профспілки або не відповідають її Статуту» та «призупинення повноважень Голови у випадку порушення ним положень статуту». Ключова момент – Рада є запобіжником проти нестатутних рішень.

Висновок другий: Рада НМПУ не мала права втручатися в статутну діяльність Голови спілки. Статутом просто не передбачено таке втручання.

Теза третя:
Заглиблена. У спілці є власні юристи, які ніби з успіхом захищали права журналістів де треба і де не дуже треба, але не завадили розпалюванню сепаратизму у середині спілки, а деякі – самі зайняли бік тих, хто вирішив відсторонити Луканова, не зважаючі на відверту сумнівність дій Ради.
Висновок третій: Юристи медіапрофспілки поставили на своїй кар’єрі хрест. Варто їх всіх перелічити, але, впевнений, прізвища заколотників (у тому числі і тих юристів) пізніше увійдуть в історію сумних часів спілки.

Я навмисно використовую терміни “сепаратисти”, “заколотники”, бо вважаю, що дії, яких допустилася більша частина Ради, не працюють на зміцнення НМПУ, а політична діяльність Ради далека від передбачених статутом повноважень та мети організації.

Теза четверта:
Кримінальний кодекс України має статтю, яка передбачає відповідальність за перешкоджання законній діяльності професійних спілок, політичних партій, громадських організацій. Вона передбачає до 3 років позбавлення волі.
Наведу науково-практичний коментар до 170 статті ККУ:
«Перешкоджання може виразитись у … протиправному впливі на керівників чи інших членів профспілок … з метою не допустити виконання ними своїх повноважень чи домогтися прийняття неправомірного рішення з боку цього представника чи профспілкового органу»
«Цей злочин вважається закінченим з моменту вчинення дій чи бездіяльності, які спрямовані на перешкоджання законній діяльності зазначених об’єднань громадян або їх органів»
Сьогодні ми вже бачимо, що через всі ці сумні події припинена підготовка фестивалю вільної журналістики у Чернівцях. Не працює прес-клуб НСЖУ-НМПУ. Не працює тренінговий центр.
Заблокована фінансова діяльність. Напевно, в спілці заблокована і грантова діяльність.
У мене немає жодного сумніву, що ми маємо справу зі злочинною діяльністю групи (цілком відомих) осіб, які поставили собі на мету через штучний конфлікт захопити спілку. І також немає жодного сумніву, що зібрані матеріали рано чи пізно перетворяться в матеріали кримінального провадження.

І останнє.
Конфлікт, що трапився у спілці, через специфіку організації майже відразу вийшов далеко за корпоративні межі, а отже потребує на увагу всіх медійних спільнот, кожного українського журналіста.

А ще ми пам’ятаємо, що проти нас триває війна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*