В Одеській області голова сільради виштовхала журналіста з сесійного засідання

25 листопада 2014 року у селищі Крижанівка Одеської області під час сесії Крижанівської сільської ради голова ради Наталія Крупіца перешкоджала професійній роботі журналіста ТРК Круг Сергія Колодяжного.

А саме – наполегливо вимагала від журналіста покинути засідання сільради, пояснюючі присутнім: «Єти товарищи… один ухом услышали, что-то поняли, что-то не поняли… Выходят на экран и рассказывают, что у нас по склонам бегают крысы, потому так работает сельский совет… У нас короткий и очень серьезный вопрос касающийся жизнедеятельности села, Я не хочу, чтоб это трактовалось как им вздумается». Після чого поставила на голосування проведення сесії у закритому режимі і власноруч виштовхала журналіста за двери.

Відео, зняте журналістом ТРК КРУГ під час інциденту: http://youtu.be/ccMTBnDgQ-M.

krup2Під час суперечки журналіст ТРК Круг Сергій Колодяжний повідомив присутніх, що є журналістом, показав посвідчення. На відео також видно, що секретар сільради переписала дані посвідчення, тобто журналіст довів свій статус і професійну належність у повній мірі.

Стаття 4 Закону України «Про місцеве самоврядування» передбачає у самоврядуванні принцип гласності та законності.
Пункт 16 статті 46 вищезазначеного Закону: «Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством».

krup3Підстави для проведення сесій (п.16 ст.46) у закритому режимі вилучені із закону «Про місцеве самоврядування», згідно Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про інформацію” та Закону України “Про доступ до публічної інформації” за № 1170-VII від 27 березня 2014 року. Таким чином Голова сільради не мала законних підстав оголошувати засідання закритим.

У статті 3 Закону України «Про інформацію» передбачені основні напрямки Державної інформаційної політики: «забезпечення доступу кожного до інформації, забезпечення відкритості і прозорості суб’єктов владних повноважень».

Стаття 25 Закону «Про інформацію» (2 жовтня 1992 року N 2657-XII зі змінами) гарантує діяльність ЗМІ та журналістів.

Зокрема,

1. Під час виконання професійних обов’язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

2. Журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

Пункт 1 статті 26 вищевказаного Закону передбачає, що «Відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб’єкт владних повноважень»

Пункт 3 статті 24 вищевказаного Закону передбачає відповідальність:
«Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, за критику тягне за собою відповідальність згідно із законами України»

Кримінальний кодекс України у статті 171 передбачає рівень відповідальності за подібні протиправні дії:

1. Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів –
карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
2. Переслідування журналіста за виконання професійних обов’язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою, –
карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

ГО “Поряд з вами” спрямувало листа на голову ГУМВС України в Одеській області Катеринчука Івана Петровича з проханням взяти провадження під особистий контроль.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*