“Магія Меджибізької фортеці” вражає та заохочує

У січні 2018 року Творча студія «АніМеджик» що працює на базі київського офісу Громадської організації «Поряд з вами», видала у світ черговий анімаційний фільм, який підкреслює незвичайність однієї з культурних перлин нашої країни – Меджибізької старовинної фортеці, та висвітлює заповідник, як малодосліджену та навіть містичну спадщину.

Перші кроки у популяризації містечка Меджибіж та невід’ємної складової – старовинної фортеці, що розташувалася на місці зливу двох річок – Бужка та Південного Буга, аніматори Студії зробили ще на початку 2016 року, під час майстер-класу у недільній школі «Зерна добра» (керівник о. Петро Лесків), яка збирає у фортеці діточок з найближчих сіл. Діти самотужки опрацювали сценарій, головних персонажів, а також взяли безпосередню участь у процесі зйомок анімаційної стрічки «Історії Меджибізького замку».

За рік – на початку 2017 року – такий самий майстер-клас був проведений і для працівників та друзів заповідника. Дорослі учасники обговорили сценарій, самотужки розробили головних героїв, відзняли ключові сцени мультфільму. Стрічка «Формула Меджибізької фортеці» побачила світ у березні 2017 року.

Ідея необхідності об’єднання науковців для вивчення культурної спадщини регіону знайшла відображення у стрічці «Мультик про науковця», який був створений у стінах заповіднику безпосередньо під час участі у XVI Міжнародної науково-краєзнавчої конференції «Стародавній Меджибіж».

Під час всеукраїнської «Ночі музеїв», яка у Меджибізькому заповіднику святкується окремим святом, Студія видала фільм-емоцію зі звучною назвою «Невдалі пригоди чорного археолога». А на підтримку легенд про містичні властивості співробітників Фортеці, народилася замальовка «Мерліни Меджибізької фортеці».

Співробітники фортеці не поспішають розвінчувати містичні історії, і навіть пан Комендант у своєму кабінеті на почесному місці у дерев’яній скрині тримає яйце дракона.

Як зазначила керівник Творчої студії «АніМеджик» Юлія Ярославцева, – «містичне забарвлення легенд та історій про Фортецю, відображене у анімаційних стрічках Студії, має зацікавити майбутніх дослідників – сучасних школярів, студентів, а якщо казати більш глобально та відповідально – популяризація Меджибізького заповідника має привернути увагу суспільства до необхідності збереження історичної та культурної спадщини славнозвісного подільського містечка».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*